A Holokauszt 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés a Holokauszt-emlékműnél vette kezdetét, majd Kecskeméti Ármin emléktáblájának megkoszorúzásával folytatódott. Az emléknap a makói ortodox zsinagógában zárult, ahol dr. Simonné dr. Báron Zsuzsanna, a Makói Zsidó Közösség hitközségi megbízottja és Urbancsok Zsolt, a Kecskeméti Ármin Baráti Társaság vezetője „A makói zsidóság emlékéért” díjban részesítette Lázár János országgyűlési képviselőt és Farkas Éva Erzsébet polgármestert.

Urbancsok Zsolt ünnepi beszédében kijelentette: „Bár a makói zsidók szörnyű megpróbáltatásokon mentek keresztül, a közösség nagy része mégis szerencsésen megmenekült, mivel sokan Strasshofba kerültek, közülük pedig a legtöbben vissza is tértek a városba a háború után. A már életében csodarabbiként tisztelt, a vészkorszakban mártírhalált halt Mose Vorhand sírja a Makóról elszármazott ortodox zsidók legfőbb zarándokhelyévé vált az elmúlt több mint fél évszázadban.”

Az ünnepi esemény keretében bemutatásra került az 1,4 milliárd forintos EU-s forrásból megvalósuló „Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon” elnevezésű, a magyar kormány támogatásával induló turisztikai projekt Makót érintő beruházása is: a fejlesztésekkel olyan hosszú távon is fenntartható idegenforgalmi szolgáltatások létrehozása a cél, amelyek megőrzik és bemutatják az északkeleti régió, valamint Makó város zsidóságának háború előtti kulturális, vallási és történelmi örökségét.

Az egykori északkeleti, illetve délkeleti régió magyar zsidó közösségei világviszonylatban is híresek voltak, számos ma is élő haszid irányzat viseli egykori szülőhelyének, egy-egy magyar városnak, falunak a nevét. Ezeken a településeken a mai napig megtalálhatóak a valaha itt élt haszid vezetőknek és „csodarabbiknak” a sírjai, sőt némely településen még állnak az egykori zsinagógák, tanházak vagy akár a rituális fürdők romjai.

Évente számos alkalommal érkeznek Magyarországra vallásos zsidó turistacsoportok, elsősorban Izraelből és az Amerikai Egyesült Államokból. „Az érintett helyszínek infrastruktúrájának fejlesztésével a vendégfogadás feltételei is javulhatnak. Ezáltal méltó körülményeket teremthet a projekt a megemlékezéshez” – mondta el Farkas Éva Erzsébet. A polgármester szerint a látogatóközpont kialakításával, valamint a kapcsolódó egyéb szolgáltatások fejlesztésével tovább bővülhet a város szakrális turisztikai kínálata, melyhez nagyban hozzájárult a Magyar Kormány által nyújtott támogatás az emlékhely környezetének rendezésére.

 

„A zarándokútvonal állomásainak és a kiállítási koncepciónak a kidolgozása a célcsoport igényeinek és szükségleteinek figyelembevételével történik, ezért a zsidó vallási és kulturális értékeket interaktív eszközökkel, a kor igényeinek megfelelően kívánjuk bemutatni a látogatók számára” – hangsúlyozta Kőszegi Zoltán. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének marketing -és kommunikációs vezetője hozzátette: az említett helyszíneken létrehozandó kiállításokkal és programokkal az év bármely napján várják a hazai és a határontúli érdeklődőket, legyen szó akár osztálykirándulásról, akár egyéb szervezett utazásról, függetlenül a résztvevők életkorától.

Mivel a zsinagógát már 2002-ben felújították, az említett beruházásban elsősorban állagmegóvási munkákra kerülhet sor. Ennek részeként az épület vízszintes falszigetelését is most fogják pótolni. Egy kis látogatóközpont is épül, továbbá a környezet rendezése is napirenden van, illetve az ortodox zsidó temetőhöz egy új út fog vezetni. Az említett beruházások egy része már tavaly év végén elkezdődött, jelenleg minden az eredeti ütemtervnek megfelelően zajlik. Török Miklós és Erdős Mihály projektvezetők megerősítették, hogy a munkafolyamatok összehangoltan és hatékonyan folynak a bevont résztvevők között. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a beruházás során az építészeti megoldások mellett a város és a környező térség örökségvédelmi és kulturális szempontjai is kiemelt figyelmet kapnak.

A projekt ismertetését követően Róna Tamás rabbi köszöntötte a résztvevőket, majd következett a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje, amelyben Franz Schubert és Wolfgang Amadeus Mozart egy-egy műve hangzott el.