A GINOP-7.1.4-16-2016-00002 számú „Egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztése” tárgyú pályázat ismertetője.

 

A projekt célja településeken átívelő turisztikai attrakció létesítése, amely biztosítja a zsidó kulturális és történelmi örökség fenntartását, emberközeli bemutatását, az igényes vendégfogadást, a rendezvények színvonalas lebonyolítását, vendégéjszaka számot generál és munkahelyet biztosít az itt élők számára. A projekt helyszínei a hazai zsidóság kulturális és szellemi örökségét őrzik. A jelenleg is látogatott vallásturisztikai célterületek infrastruktúrájának fejlesztésével szélesebb célcsoport érhető el, valamint a vendégforgalom szezonális ingadozásai csökkenthetők.

 

A projekt közvetlen céljai:

  • Zarándokút létrehozása a vallásgyakorlás elősegítésére,
  • A zsidó kulturális örökség megőrzése, bemutatása,
  • jövedelmező attrakció létrehozása,
  • A célterületekre érkező zarándok turizmus résztvevői részére a vendégfogadás feltételeinek javítása, igényes kiszolgáló egységek létrehozása,
  • A települések turizmusának fellendítése,
  • Kedvező befektetői légkör kialakítása: kapcsolódó turisztikai szolgáltatások létrehozása, programok körének kiszélesítése,
  • Átutazó turizmus „megállítása”, vendégéjszaka szám növelése,
  • Egész évben nyitva tartó program létrehozása, ezáltal a vendégforgalom szezonális ingadozásainak csökkentése.

 

Miskolc

A zsinagóga épületének közvetlen szomszédságában lévő – jelenleg imateremként, és boltként funkcionáló – épületek felújításra kerülnek. Itt korszerű kiállítástechnikai eszközökkel felszerelt látogatóközpont kerül kialakításra, melyben a korábban itt élt rabbiknak emléket állító rabbiszoba és imaterem is megtalálható lesz. Az attrakcióhoz kapcsolódó – a térség kínálatához, arculatához illeszkedő – ajándéktárgyak kereskedelméhez szükséges infrastruktúra is kialakításra kerül (ajándék-kegytárgy bolt).

 

Sátoraljaújhely

A haszid zsidóság központja volt, mely városba Teitelbaum Mózes sírjának felkeresése céljából évente ezrek zarándokolnak. A megfelelő turisztikai infrastruktúra jelenleg hiányzik. A fejlesztés keretében kialakításra kerül egy 75 férőhelyes zarándokszálláshely rituális fürdővel (mikve) és imateremmel, továbbá a felújított épületben egy korszerű kiállítástechnikai eszközökkel felszerelt kiállítótér is helyet kap.

 

Nagykálló

A településen a Nagybalkányi úti régi zsidó temető a mai napig a haszid zsidók zarándokhelye. A település szellemi örökségének megőrzése és interpretálása érdekében egy zarándokház kerül megépítésre. Az ortodox zarándokházban kialakításra kerül zsinagóga, rendezvényterem és kiállítótér.

 

Nyírtass

A háború előtti zsidó közösség hagyományainak felélesztése érdekében egy új zarándokközpont létrehozása valósul meg. A zarándokközpontban állandó vendégház, konferenciaközpont, rituális fürdő, zsinagóga, kóser étkező és tanház fog működni az egykori tassi főrabbi szent sírja mellett.

 

Makó

A zsidó zarándokúthoz kapcsolódó „információs pont” kialakítása az ortodox zsinagóga komplexum területén lévő, használaton kívüli irodahelyiségben valósul meg. Az információs pont a legmodernebb eszközökkel idézi meg a makói zsidóság történetét, a csodarabbi és a cadikok életét és tetteit, valamint bemutatja a három makói temető nevezetes síremlékeit. Az ide látogatók számára a temető megközelítése az út rossz műszaki állapota miatt rendkívül nehézkes, ezért a Makó város északi területén fekvő Zsidó temető megközelítését kiépített úttal biztosítjuk.