Az 1,4 milliárd forintos EU-s forrásból megvalósuló beruházásból olyan hosszú távon is fenntartható idegenforgalmi szolgáltatások létrehozása a cél, amelyek megőrzik és bemutatják az észak-keleti régió zsidóságának háború előtti kulturális, vallási és történelmi örökségét. A pályázók szándéka az volt, hogy a szolgáltatások kialakítása és üzemeltetése növelje a környék idegenforgalmát, munkahelyet biztosítson az itt élők számára, tehát hozzájáruljon a térség társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.

A projekt öt helyszínen valósul meg:

Makó: a zsinagóga felújítása, információs pont kialakítása, egy kiállítás az egykori Mikvéről, valamint a temetőbe vezető út építése
Nyírtass: zarándokközpont kialakítása
Nagykálló: imaszoba kialakítása és emlékhely Taub Eizik Izsák csodarabbiról
Sátoraljaújhely: vendégszállás, látogatóközpont és mikve kialakítása
Miskolc: kiállítóközpont kialakítása a működő zsidó közösség együttműködésével

„A világ minden tájáról, de elsősorban Izraelből és az Egyesült Államokból, valamint Kanadából várhatóak külföldi zarándokturisták a projekt megvalósulási helyszínein. Ugyanakkor célunk, hogy Miskolcon és Sátoraljaújhelyen megteremtsük annak lehetőségét, hogy azok osztálykirándulások helyszínéül is szolgálhassanak. A XXI. századi öntudatos zsidó élethez hozzátartozik a múlt megismerése, megértése és emlékének ápolása is. A projektben a konzorcium partnere volt Magyarország Kormánya is, melynek támogatása nélkül nem valósulhatnának meg a beruházások” – mondta el köszöntőjében Heisler András. A MAZSIHISZ elnöke az alábbiakkal fejezte be beszédjét: „Hanuka csodája – miszerint 8 napig égett a Szentélyben az egy napra elegendő olaj – ma is azt tanítja nekünk, hogy m9és hagyományaink megőrzése kötelességünk, de a jelenben kell élnünk, itt kell álmodnunk és azért kell tennünk, hogy itt és most minél teljesebb életet éljünk.”

Dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: „A város örömmel fogadja a Magyar Kormány támogatásával induló turisztikai projektet, amely egy újabb elemmel teszi gazdagabbá Miskolc belvárosát. Miskolc számára gyarapodást, épülést és a kulturális élet fellendülését hozták a történelmi egyházak, melyekkel a város hagyományosan gyümölcsöző és szerves kapcsolatban áll évszázadok óta. A zsidó örökség bemutatásával egyszerre emlékezünk a múltra, változtatjuk meg a jelent és építjük a jövőt Miskolcon. Olyan turisztikai tartalék rejtezik ebben a projektben, amely reményeink szerint támogatni fogja a dinamikusan fejlődő miskolci turizmus további bővülését.”

 

Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár tájékoztatást adott a látogatóközpont keretében megvalósuló kiállításokról, kiemelve a helyi a csodarabbik életét, szerepét.

Török Miklós projektvezető elmondta: „Minden készen áll arra, hogy a beruházások kora tavasszal az eredeti ütemtervnek megfelelően elinduljanak. A munkálatok végeredményeként egy olyan átfogó és komplex zarándokút jöhet létre, amely a különleges építészeti megoldások mellett a térség örökségvédelmi, kulturális és turisztikai szempontjait is figyelembe veszi.”

 

Az előadást követően dr. Kiss János és Markovics Zsolt főrabbi közösen gyújtott gyertyát Hanuka második napja alkalmából.

Kapcsolódó galériák